Har du satt för få plantor av din favorit tomat? Eller din väninna kanske har en häftig tomatsort som du är sugen på att odla? Då är det inte för sent att sätta nya plantor. Tvärt om, nu är det en mycket bra tid då tomatplantorna trivs bra i värmen och sätter tjuvar på alla håll och kanter.
Odlar du en F1 (hybrid) och vill ha den även nästa år kan det vara en god idé att ta en stickling nu för att övervintra till nästa år.
Istället för att slänga bort tjuvarna så kan vi istället föröka våra plantor eller dela med oss till andra likasinnade.
Att tänka på:
- Spara tjuvarna på plantan så de växer till sig, då har de större risk att klara av att bygga ett stort rotsystem
- Plantera eller sätt tjuven i vatten direkt efter att den avlägsnats från plantan.
- Bli inte rädd om den slokar! Det kan ta tid att etablera sig i ny kruka, men håll jorden fuktig så kommer den ta sig.
- Ta en lagom stor kruka.
- Placera inte krukan i direkt sol, det kan bli för mycket i början.
Att välja rätt tjuv
På min Potatoleaf Variegated har jag sparat på ett sidoskott/ en tjuv som växt vid plantans bas. Denna har jag låtit växa till sig ordentligt innan det är dags att avlägsna den från plantan och låta den fortsätta växa på egen hand.
Förbereda tjuven för plantering
På första bilden ser ni hur tjuven såg ut när den avlägsnades från plantan. På bilden bredvid har jag rensat bort lite blad som annars hade hamnat under jordytan. Hade jag låtit de bladen sitta kvar kan de ruttna då de fortfarande tar upp näring genom tjuven men är begravda i fuktig jord.
Plantering – jord eller vatten?
Jag föredrar att plantera mina tjuvar direkt i jorden. Då blir rötterna genast anpassade för jorden och den nya plantan utsätts inte för en svår omställning mer än en gång. Rötterna som bildas i vatten är självklart bra rötter, men de är inte vana vid klimatet i jorden och därmed tar omplantering till kruka hårt på plantan.
Det är högst viktigt att hålla jorden ständigt fuktig. Detta är för att underlätta för plantan att sätta rötter. Som jag tog upp i inledningen kommer sticklingen bli väldigt ledsen i början, men ge inte upp! De brukar repa sig snabbt – och i värsta fall så kommer det alltid nya tjuvar!
Lycka till!
Sandra heter jag, odlar främst tomater och chili under namnet Skättilljungas Skafferi på sociala medier. Något annat som intresserar mig är rotfrukter, lök och pyssel. Så ni kommer få ta del av lite gott och blandat från mina erfarenheter av att odla dels i växthus men även på friland här i zon 1 i nordöstra Skåne. Jag tycker om att gå utanför boxen och testa på nya saker med mina odlingar för att se vad som fungerar bäst för mig.