Odla egna jordgubbar

Så odlar du egna jordgubbar

Visst är det härligt att kunna njuta av egenplockade jordgubbar till sommaren? Många gillar att åka i väg till olika plockeri med självplock, men det allra bästa är nog egenodlade och egenplockade gubbar. Här går vi igenom några som du bör tänka på när du odlar egna jordgubbar.

Jorden

Jordgubbar skall placeras på en solig plats med väldränerad jord. Jorden skall gärna vara lite sur och mullhaltig. Ett tips om du har tid är att växlaodla första året med potatis tillsammans med gödsel (stallgödsel) och andra året plantera jordgubbar på samma plats. Då trivs de perfekt!

 

 

Plantering

jordgubb-stor-ytaStor yta:

Har du en större yta kan du med fördel plantera sätta plantorna med 30-40 centimeters plantavstånd samt 50-60 cm mellan varje rad.

 

 

 

 

odla-jordgubb-liten-ytaLiten yta:

Har du som många andra en något begränsad yta men ändå vill åtnjuta det röda guldet, går det bra att sätta plantorna med 30 centimeters mellanrum åt alla håll.

Plantorna sätts ner så de sitter stadigt i jorden utan att bladen är täckta av jord. Du kan plantera dina egna jordgubbar både på våren och hösten. Om du planterar tidigt på hösten kommer det bli en riklig skörd nästkommande sommar.

 

Skötsel

Det går bra att tillsätta näring, men tänk på att för mycket näring endast ger stora fina blad och inte så mycket jordgubbar. Det bästa är att glödsla efter du skördat dina egna jordgubbar. Det är vanligt för kommersiella odlare att byta ut plantorna vart tredje år för att skörden inte skall minska. Men odlar du själv egna jordgubbar så brukar du kunna ha dem längre.

En tumregel: Byt inte ut plantan/plantorna om du inte märker att skörden börjar minska.

Undvik att göra ett nytt jordgubbsland på det gamla, eftersom efterkommande plantor kan få sjukdomar. Använd i sådana fall växelodling, där du odlar något annat emellanåt.

Det går även bra att kombinera olka sorter som mognar vid olika tidpunkter, för att kunna skörda jordgubbar så länge som möjligt på året.

Uppdrivning

Det sägs att säsongens första jordgubbar är bäst. För att dessutom få dem riktigt smarriga kan du prova driva upp dem tidigare på året genom exempelvis genomskinliga odlingstunnlar eller använda sig av ett genomskinligt drivhus av glas eller plast.

Så fort tjälen gått ur jorden sätt de på och senare när blommorna har börjat att blomma så öppnar du lite så att bin och humlor kan börja pollinera dem.

 

My Tiny Farm Adventure game

 

Olika sorter:

Precis som med så många andra ätliga växter och grödor så finns det så klart flera olika sorter av jordgubbar. Här följer några sorter som passar bra i Sveriges klimat. Vissa av sorterna går till och med och odla i zon 6.

  • Felicia
    – Tidig, svensk, små men goda bär.
  • Honeoye
    – Tidig och härdig sort, stora bär och moståndskraftig mot mjöldagg och gråmögel.
  • Lina
    – Medeltålig, svensk sort.
  • Red Gauntlet
    – Medeltidig från Skottland. Får stora bär och är härdig. Fungerar bra i norra Sverige.
  • Korona
    – Har stora bär, medelsen. Bären är goda och får ibland vita toppar.
  • Senga Sengana
    – En klassiker från Tyskland. Medelsen med mörkröda bär. Kan få gråmögel.
  • Tamella
    – Medelsen med stora bär. Syrlig smak och mörkröda. Kan få gråmögel.
  • Dania
    – En sen dansk sort. Ger stor skörd.
  • Ostara
    – Sen sort som plockas från juli ända in på september.
  • Elin
    – Svensk sort som ger två skördar. En i juni-juli samt en något senare juli-augusti.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *