odlar tomater i fönstret

Guiden till hur du odlar tomater inomhus i fönstret

Odling och framförallt urban odling har blivit mer populärt i yngre generationer vilket är ett naturligt fenomen då fler och fler flyttar till storstäder i kombination att de förtätas med fler och tätare lägenheter. Tyvärr har alla lägenheter långt ifrån någon uteplats eller för den delen en balkong. Vad de däremot har gemensamt är fönster. Fönster passar utmärkt att odla olika grödor och örter i, även året om. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta när du odlar tomater inomhus i fönstret, vilka sorter som kan vara lämpliga och viktiga faktorer att ta hänsyn till.

 

Solen går upp i Öst och ner i Väst.

Fönster kommer i alla möjliga former och storlekar, men även i olika väderstreck. Beroende på vilket eller vilka väderstreck dina fönster finns på, lämpar de sig olika bra för odling. Nedan följer de olika väderstrecken som får mest till minst soltimmar på dygnet börjat med Söderläge som är bäst. Du kan ta reda på vilket väderstreck dina fönster befinner sig på med en kompass, eller att ladda ner en kompass-app på din telefon.

Söderläge = Flest soltimmar på dygnet

Västerläge = Kvällssol

Österläge = Morgonsol

Norrläge = dåligt med sol från morgon till kväll

Ibland är oturen framme så det endast finns fönster i norrläge, men även går att odla i. De behövs bara en extra hjälpande hand. Om inte annat har man förmånen att ha svala rum varma sommardagar med endast fönster i norrläge.

Odla året runt med växtbelysning

Som vi nämnde tidigare kan det behövas lite extra ljus om soljuset inte riktigt vill titta fram. Vi bor ju trots allt i Sverige med mörka årstider och regniga somrar. Då är extra belysning som passar speciellt för växter ett måste att ha i fönstret. Inte bara hjälper belysningen till med fler soltimmar på dygnet, men du skulle även med hjälp av belysningen kunna odla året runt.

Detta låter kanske mer komplicerat än vad det är, men det är det inte. Det är endast några få faktorer du bör hålla reda på, sedan kan du välja och vraka bland olika designer bäst du vill. Det skall ju trots allt också se snyggt ut och stiligt ut i fönstret med belysningen. Annars är det lätt att störa sig på belysningen. Bra att ha i åtanke är att tomater älskar värme, dock inte för varmt men en ljuskälla som avger värme kan som sagt hjälpa tomaten på traven.

 

Typ av belysning

Kelvn light spectrum

LED, Halogen eller Lysrör? Spelar egentligen ingen större roll, men det är lite olika skillnader mellan dem som man bör ha i åtanke.

LED: Avger mindre eller ingen värme, drar mindre el, olika dyra varianter men håller längre.

Halogen: Avger mer eller mycket värme, drar mer el, billigare än LED, behövs bytas ut regelbundet, relativt ljusstarka.

Lysrör: Avger värme, billiga eller medeldyra, många ljustimmar. Fördelen är mycket belysning med jämn fördelning över en större yta (avlång som tex fönsterbrädor). Dock kanske man inte alltid vill ha ett lysrörsarmatur hängande i fönstret men smaken är som baken…

De viktigaste faktorerna

Ovan var lite grundläggande vid val av typ av belysning, men den viktigaste faktorerna du bör kolla på är bland annat vilken typ av färg på ljuset det skall vara och då pratar vi om det skall vara en gulare eller vitare färg.

Den absolut viktigaste faktorn eller prefixet som du skall leta efter som går att läsa på ljuskällan eller kartongen är 4000K.

K står för Kelvin som reglerar färg. Skalan sträcker sig från 1000K – 10000k.

4000K ligger i mitten av Kelvinskalan och är en jättebra allroundbelysning. Den avger en ganska så neutral ton; kall vit som ligger på mittenskalan mellan varmt ljus (2000K-3000K) och dagsljus (4600K-6500K).

Vanliga inomhuslampor ligger oftast runt 2000-3000K. Med 4000K får du lite av varje. Växter använder nämligen hela spektrumet av ljus i olika växtstadier för att exempelvis bilda fotosyntes, blommor och frukter osv. Många som vill optimera ljuset för växter använder gärna olika ljuskällor med olika Kelvinskalor vid olika tider på dygnet, men kostnaderna springer lätt iväg eller att vissa ljuskällor är svåra och få tag på samt att en sådan setup på en fönsterbräda kanske inte alltid passar.

Med 4000K kan du bland annat odla både tomater och gurkor från frö till frukt, men inget slår äkta solljus som dessutom avger viktiga UV-strålar som växten behöver.

Lumen som du kanske sett på vissa lampor är inte lika viktigt, det man bör ha i åtanke att högre lumen = starkare ljuskälla vilket är bra. Välj efter tycke och som inte blir till ett störande moment i ditt fönster.

Den sista faktorn vid val av ljuskälla val av hur lampans utformning, Gärna en konformad lampskärm eller liknande som gör att så mycket som möjligt av ljuset riktas mot växten.

Nära eller långt ifrån?

Det beror helt på vilket växtstadie tomaten befinner sig i. Belysningen går att ha bara någon decimeter eller två ifrån till en halvmeter. Generellt är att tomaten sträcker sig mot ljuset och är det för långt ifrån ljuskällan så kan växten bli lång och ranglig kontra kort och tjock. Dock bör du tänka på att en ljuskälla som befinner sig för nära kan bränna sönder bladen på växten. Det bästa är om det går att justera längden och avståndet på belysningen så det följer med allteftersom tomaten växer.

Oavsett hur mycket sol du har tillgång till i ditt fönster, är det värt att fundera på att skaffa extra belysning, antingen som en hjälpande hand och/eller förlänga odlingssäsongen.

 

My Tiny Farm Adventure game

 

Vilken tomatsort skall jag välja?

Det finns flera hundra olika tomatsorter att få tag på om man letar tillräckligt mycket. Så vilken skall man välja?

Vårt tips är kortväxta sorter, gärna dvärgtomater. Eller korta busktomater. Olika typer av kortväxta plommon- eller körsbärstomater lämpar sig även. På de olika fröpaketen står det oftast hur långa de kan bli.

Vi rekommenderar att gärna prova följande sorter:

Vilma

Tiny Tim

Tumbling Tom

Tumbling Tom

Tiny Tim

Tiny Tim

Lille Lise

Lille Lise

Kitchen Mini

Kitchen mini

 

Hur stor kruka behövs?

Det sista som att bestämma hur stor kruka som behövs. De flesta rekommenderar minst en 10 liters kruka eftersom större kruka betyder större växt och fler tomater. Men det är kanske inte precis att föredra att ha kruka stor som en hink på fönsterbrädan. Sår du från frö så börjar du med en jätteliten kruka och successivt utökar till större varianter. Lämpliga storlekar på krukor till fönsterbrädor kan vara allt från 2-7 liter. Storleken bestämmer till viss grad hur stor tomatplantan blir eftersom rötterna får mer utrymme att utvecklas och ta in mer näring i en större kruka. Detta resulterar i en kraftigare tomatplanta.

Har du helfönster (fönster ner till golvet) så du kan ställa krukan på golvet. så då går det givetvis att ha en större kruka men du bör beakta hur stora tomatsorterna du väljer att odla kan bli.

Exempelvis kan Lille Lise och Kitchen mini bli runt 20 cm höga, medan Vilma och Tiny Tim kan bli högre.

 

 

Köper du färdiga tomatplantor som du vill placera i fönstret gör rätt i att plantera om tomaten i en eller flera storlekar större krukor med ny jord än de kommer i, eftersom köpeplantor är kraftigt uppdrivna med kommersiella metoder i syfte att få plats med så mycket planta som möjligt i så liten kruka som möjligt. Lite ungefär som att gå omkring med för liten storlek på skorna.

 

Hoppas att du fått lite tips och inspiration till att prova på att odla tomater inomhus i fönster. Det viktigaste är att ha kul och experimentera och givetvis njuta av din egen skörd! Vi lovar att tomaterna kommer att smaka mycket bättre än dem du köper i affären i grönsaksavdelningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *